Jag är mamma till Roxana (född den 31 mars 2010) och Emil (född den 20 juni 2012). Mitt modersmål är ryska. Min sambo har spanska som modersmål. Vi talar våra respektive modersmål med barnen, och när vi alla är tillsammans talar vi spanska. I den här bloggen berättar jag om våra barns framsteg i ryska, spanska och svenska.

tisdag 9 april 2013

Rådsparken med mormor

I fredags kom mormor på besök och stannade till måndagen! Pappa var bortrest på en kurs, och mormor kom för att hjälpa till och göra oss sällskap. Tillsammans med mormor gjorde vi många roliga saker.

Första dagen tog vi oss till Rådsparken där vi brukar titta på olika djur. Roxana blev glad när hon hörde att vi skulle gå dit med mormor.

Мamma: Пойдем с бабушкой смотреть козу.
Pojdem s babusjkoj smotret' kozu.
("Vi ska gå och titta på geten tillsammans med mormor").

Roxana: Ааа! И волка!
Aaa! I volka!
("Aha! Och vargen!")

Mamma: Не знаю, может, там и волк есть...
Ne znaju, mozjet, tam i volk est'...
("Jag vet inte, det kanske finns en varg också...")

Roxana: И динозавики. И клолики. И клот. И кот.
I dinozavriki. I kroliki. I krot. I kot.
("Och dinosaurier. Och kaniner. Och en mullvad. Och en katt.")

Vi såg ingen varg, inga dinosaurier och ingen mullvad. Men vi såg får, getter, kaniner, höns, ankor, åsnor... Vi såg katter också, men de ville inte leka med Roxana och sprang iväg så fort hon närmade sig.

 
 

 



Efter att ha tittat på djuren lekte Roxana på lekplatsen en stund. Sedan tog vi en fika i Huddinge centrum och gick hem.

 
På vägen hem såg vi också änder och hästar. 
 
 





När vi var hemma ringde pappa för att få höra vad vi hade gjort. Roxana berättade för honom om de olika djuren hon hade sett:

- He (ha?) visto un gato... Un conejo, un cavallo, un chivo, un pato. (---) dado pan. Quiere más pan.
("Har sett en katt... En kanin, en häst, en killing, en anka. (otydligt) gett bröd. Vill ha mer bröd.")

Hon uttalar hjälpverbet haber lite otydligt, och det är oklart om hon använder 1 person singularis  eller en annan form. Hon pratar om djuren i singularis, trots att det var två katter, flera kaniner, hästar och änder.

Sedan tittade Roxana på Luntik tillsammans med mormor, och mormor läste en av Roxanas favoritsagor: sagan om den lilla Tvättbjörnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar