Jag är mamma till Roxana (född den 31 mars 2010) och Emil (född den 20 juni 2012). Mitt modersmål är ryska. Min sambo har spanska som modersmål. Vi talar våra respektive modersmål med barnen, och när vi alla är tillsammans talar vi spanska. I den här bloggen berättar jag om våra barns framsteg i ryska, spanska och svenska.

måndag 2 september 2013

Några dagar med mormor

I fredags kom mormor på besök. Hon hade med sig presenter till barnbarnen: kläder, leksaker och, som vanligt, böcker på ryska. Efter förskolan tog vi en promenad tillsammans med mormor. Sedan läste mormor böcker och lekte med Emil och Roxana.

I lördags tog vi oss till Aspuddsparken. Barnen tittade på djuren.

 
 

Roxana ropade till djuren på ryska:

- Кролик! Кот!
Krolik! Kot!
("Kaninen! Katten!")

Hon red en häst och gick in i klapphagen till kaninerna.

- Я хочу их поймать.
Ja xotju ix pojmat'.
("Jag vill fånga dem")

sade hon. Men mamma och mormor förklarade att kaninerna inte tycker om när man jagar dem.



Sedan promenerade vi hem. Barnen var trötta.




Hemma lekte Roxana med sina nya dockor som hon fick av mormor, lade pussel och lyssnade när mormor läste.

Även i söndags blev det en promenad med mormor. Under promenaden sjöng Roxana visor på svenska som hon hade lärt sig på förskolan. På kvällen kom pappas släktingar, och vi åt middag tillsammans.

Idag hann vi med en kortare promenad innan mormor åkte hem till Tallinn. Vi gick till Sätraskogen och till sjön för att titta på änderna. I skogen såg Roxana många sniglar och en ekorre i ett träd.






Roxana pratade ryska hela tiden. Men på kvällen efter att mormor hade åkt kom pappas släktingar, och Roxana lekte med sin spansktalande faster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar