Jag är mamma till Roxana (född den 31 mars 2010) och Emil (född den 20 juni 2012). Mitt modersmål är ryska. Min sambo har spanska som modersmål. Vi talar våra respektive modersmål med barnen, och när vi alla är tillsammans talar vi spanska. I den här bloggen berättar jag om våra barns framsteg i ryska, spanska och svenska.

lördag 23 november 2013

Nya sagor

Roxana tycker mycket om sagor och vill ofta höra dem. Sagan om Askungen och sagan om den fula ankungen som mamma har berättat på ryska tillhör hennes nya favoriter.

Nu brukar hon inte bara be mamma att berätta sagor, utan också berättar sina favoritsagor för mamma. Hon berättar ryska folksagor, till exempel sagan om hönan som värpte ett guldägg, sagan om det lilla runda brödet, sagan om det lilla huset där olika djur bodde tills Björnen kom och krossade det. Hon berättar även andra kända berättelser som hon har hört många gånger, till exempel om Mammutungen som letade efter sin mamma.

Det märks att hon förstår handlingen och inte bara berättar utantill. Hon byter ut ord och kompletterar sagorna med egna kommentarer.

Emil brukar ibland lyssna när Roxana och mamma berättar sagor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar